Bestsellery
Force
Force
69,00 zł
Alpaka & Co.
Alpaka & Co.
76,00 zł
szt.
Haferfrei
Haferfrei
83,00 zł
szt.
Western Struktur-Müsli
Western Struktur-Müsli
99,00 zł
szt.
Freizeit
Freizeit
74,00 zł
szt.
Wiesen-Cobs
Wiesen-Cobs
89,00 zł 80,10 zł
szt.
Bergwiesen-Mash
Bergwiesen-Mash
99,00 zł
Senior Plus
Senior Plus
99,00 zł
Cornmüsli
Cornmüsli
95,00 zł
szt.
Champion
Champion
109,00 zł
szt.
Sinfonie
Sinfonie
104,00 zł
szt.
Basis
Basis
92,00 zł
szt.
BCS (Body Condition Scoring) - czyli jak ocenić kondycję ciała konia? 0
BCS (Body Condition Scoring) - czyli jak ocenić kondycję ciała naszego konia?

BCS to metoda opracowana prawie 40 lat temu przez Dr Dona Henneke służąca do oceny kondycji ciała konia wyłącznie za pomocą wrażeń wzrokowych i dotykowych. Oznacza to, że możemy zrobić to sami! W niektórych krajach skala ta jest wykorzystywana przez organizacje pro-zwierzęce do oceny dobrostanu koni. Polega ona na ocenie poszczególnych partii ciała w skali 1-9, gdzie 1 jest pozycją ekstremalnego wychudzenia, a 9 ekstremalnej otyłości. Idealny zakres dla większości koni wynosi od 4 do 6. Skala ta może być bardzo pomocna również kiedy zależy nam na zmianie kondycji naszego konia - utracie lub zwiększeniu masy ciała, wtedy możemy kontrolować konia co tydzień/dwa tygodnie według skali BCS dodatkowo wspierając się zdjęciami, co znacznie pomoże w porównaniu tego, co było ze stanem obecnym.

Przyjmuje się, że najbardziej pożądana ocena to oczywiście 5, musimy jednak pamiętać, że BCS to obiektywna ocena teraźniejszego stanu kondycji konia, a wpływ na tę ocenę ma bardzo wiele czynników. Podstawowe kwestie to oczywiście wiek, stan zdrowia i kondycja (trening) w jakiej znajduję się nasz koń, ale również pora roku, rasa, rodzaj uprawianej przez nas dyscypliny czy sposób w jaki chowamy nasze zwierzę. Oznacza to, że np. klacze hodowlane powinny znajdować się bliżej oceny 6-7, podobnie konie trzymane w systemie wolnowybiegowym po lecie mogą zbliżać się do 7, żeby mieć z czego czerpać energię na ogrzanie się i zmianę sierści w okresie przejściowym i zimowym, natomiast dla koni w regularnym treningu sportowym zalecana jest ocena 4-5, ponieważ nie jest wskazane by musiały dźwigać nadmierną masę ciała podczas treningów - to dodatkowe obciążenie dla mięśni, stawów, więzadeł. Musimy pamiętać również, że nie tylko konie ze skalą 1-3 to problem i zaniedbanie, nadmierna otyłość u koni 8-9 może być przyczyną lub objawem wielu poważnych schorzeń!

Posługując się tą metodą oceniamy 6 konkretnych partii ciała konia:

www.equinedistancelearning.com

A - szyja, B - kłąb, C - łopatka, D - żebra, E - lędźwie, F - nasada ogona

Wszystkie elementy oceniamy po kolei w skali od 1 do 9:

  • SZYJA I KŁĄB

1 – Nie ma żadnego widocznego tłuszczu. Szyja jest wiotka u podstawy. Wystający kłąb z wyraźną strukturą kostną.

2 – Bardzo zapadnięty i zarysowany grzebień szyi i wystający, kościsty kłąb.

3 – Zapadnięty grzebień szyi, bez płynnego połączenia z resztą ciała (odcięty w okolicy kłębu). Zauważalna cienka warstwa tłuszczu wzdłuż grzebienia i otaczająca kłąb.

4 – Szyja płynniej połączona z tułowiem wraz z warstwą tłuszczu na jej szczycie. Nie jest ewidentnie chuda.

5 – Ładna, elastyczna szyja z właściwą warstwą tłuszczu. Grzebień szyi zaokrągla ją łącząc się płynnie z miękkim łukiem kłębu.

6 – Wyczuwalna tkanka tłuszczowa. Depozyty tłuszczu po obu stronach kłębu.

7 – Wyraźny tłuszcz na grzebieniu szyi. Utrata elastyczności. Mało wyraźny rys kłębu.

8 – Bardzo wyraźne pogrubienie szyi. Wrażenie oddzielenia się tłuszczu od szyi - można go “przerzucać” z boku na bok. 

9 – Szyja obficie ubita tłuszczem. Tłuszcz może się zwieszać na jedną stronę szyi. Wypukłe depozyty tłuszczu na kłębie.

 

  • ŁOPATKA

Oceniamy łopatkę i okolicę tuż za nią, gdzie łączy się z resztą ciała.

1 – Wyraźnie wystające kości łopatki.

2 – Kształt łopatki widoczny, niewyczuwalna tkanka tłuszczowa.

3 – Kształt łopatki delikatnie zaakcentowany.

4 – Łopatka mało widoczna.

5 – Łopatka równomiernie pokryta tkanką mięśniową, tłuszcz lekko wyczuwalny.

6 – Pojawiają się wyczuwalne i lekko widoczne depozyty tkanki tłuszczowej na łopatce.

7 – Wyraźne depozyty tkanki tłuszczowej na łopatkach i tuż za nią.

8 – Okolica łopatki wyraźnie wypełniona tłuszczem.

9 – Wyraźne depozyty tłuszczowe.

 

  • ŻEBRA

1 – Wystające, bardzo widoczne żebra. Absolutny brak tkanki tłuszczowej, żebra pokryte samą skórą.

2 – Wystające żebra, pokryte nieznaczną ilością tkanki tłuszczowej.

3 – Wystające i łatwo wyczuwalne żebra, pokryte cienką warstwą tłuszczu.

4 – Żebra lekko widoczne.

5 – Żebra niewidoczne, ale łatwo wyczuwalne pod palcami.

6 – Miękka i gąbczasta warstwa tłuszczu na bokach, trzeba się w nią “zagłębić” żeby wyczuć żebra

7 – Trudno wyczuwalne żebra.

8 – Żebra niewyczuwalne pod warstwą tłuszczu.

9 – Boki konia wyraźnie wypełnione miękką i gąbczastą tkanką tłuszczową.

 

  • GRZBIET

1 – Mocno zarysowana linia grzbietowa, łatwo zauważalna struktura kręgosłupa i kręgów. 

2 – Kręgosłup mocno wystający, znikoma warstwa tłuszczu na wyrostkach kolczystych. 

3 – Nagromadzenie tłuszczu wciąż bardzo małe, jednak struktura kręgosłupa niezbyt widoczna gołym okiem.

4 – Nieznacznie nabudowany grzbiet. 

5 – Grzbiet nie sprawia wrażenia zapadniętego, umiarkowana ilość tłuszczu. Wyrostki jeszcze wyczuwalne, ale nie wystające.

6 – Wyrostki kolczyste kręgosłupa są nieznacznie wyczuwalne. Linia grzbietu coraz bardziej miękka.

7 – Wyrostki kolczyste kręgosłupa są słabo wyczuwalne, w tylnej części grzbietu wyraźnie wyczuwalna warstwa tłuszczu.

8 – Wzdłuż kręgosłupa tworzy się rowek z tkanki tłuszczowej. Niewyczuwalny szkielet kręgosłupa. 

9 – Rowek wzdłuż grzbietu wyraźny, wrażenie “poduszek” wzdłuż grzbietu. Niewyczuwalny kościec.

 

  • NASADA OGONA 

Skupiamy się głównie na nasadzie ogona, ponieważ to tam gromadzi się ewentualny zapas tłuszczu, ale oceniamy cały zad.

1 – Nie ma wyczuwalnej tkanki tłuszczowej, mięśnie w zaniku, mocno wystające: nasada ogona, guzy kulszowe i biodrowe. 

2 – Mocno wystająca nasada ogona, guzy kulszowe i biodrowe wystające, znikome zapasy tkanki tłuszczowej.

3 – Tkanka tłuszczowa wokół nasady ogona lekko wyczuwalna. Guzy kulszowe niewidoczne.

4 – Wyczuwalna tkanka tłuszczowa wokół nasady i rzepu ogona. Guzy biodrowe niewidoczne.

5 – Nasada ogona pokryty gąbczastym tłuszczem. Rzep ogona wyczuwalny.

6 – Miękki, widoczny, gładko rozłożony tłuszcz wokół nasady ogona.

7 – Wyraźnie widoczny tłuszcz wokół nasady ogona.

8 – Rzep ogona gruby, otoczony dużą ilością bardzo miękkiej tkanki tłuszczowej. Może wystąpić rozłupany zad.

9 – Nasada ogona obficie wypełniona depozytami tkanki tłuszczowej. Rozłupany zad.

 

Dodając do siebie oceny wszystkich opisanych części otrzymujemy wynik, który musimy podzielić przez 6 (szyja i kłąb opisane są razem, ponieważ się łączą, ale oceniamy je jako osobne części ciała). W ten sposób otrzymujemy BCS naszego konia:

Koń ekstremalnie wychudzony Koń bardzo chudy Koń chudy
Koń w lekkiej niedowadze Koń w kondycji normalnej Koń w lekkiej nadwadze
Koń otyły Koń bardzo otyły Koń ekstremalnie otyły

Dlaczego obliczamy to w taki sposób zamiast oceniać konia jako całość? Ponieważ konie, tak samo jak my, mają osobnicze skłonności do odkładania tkanki tłuszczowej w jednych miejscach bardziej niż w innych. Często się zdarza, że właściciele uporczywie tuczą swoje konie, ponieważ mają np. lekko zarysowane żebra, podczas gdy wszystkie pozostałe depozyty tłuszczowe jednoznacznie wskazywałyby na to, że koń już ma nadwagę. Z drugiej strony koń z bardzo wyraźnym grzebieniem tłuszczowym na szyi może pozostawać w lekkiej niedowadze przez niedostateczną ilość tkanki tłuszczowej w pozostałych punktach kontrolnych.

Co więcej, często mylnie oceniamy kondycję naszych koni patrząc na ich brzuchy lub górną linię - nie zawsze duży brzuch czy rozłupany zad to otyłość, zaś wystający grzbiet, słabe plecy czy bardzo smukła szyja świadczą o niedożywieniu. W następnych artykułach dowiecie się, jak odróżniać poziom tkanki tłuszczowej u konia od stanu jego muskulatury.

Metoda BCS może pomóc nam ocenić faktyczny stan kondycji naszego konia, bez ulegania pierwszemu wrażeniu, ale to, co z tym zrobimy zależy od nas! Podsumowując - ważne jest by zachować zdrowy rozsądek i obiektywność. Nie zawsze uda nam się stare i schorowane konie utrzymać w skali 4-6, nie zawsze też zdrowe konie w sile wieku będą musiały być idealną “5”, jednak będąc właścicielem konia musimy stale kontrolować jego kondycję, uważnie ją obserwować, zapewniając mu możliwie jak największą szansę utrzymania w dobrej formie, bez względu na porę roku, wiek czy inne okoliczności. A jeżeli cokolwiek nas niepokoi lub mamy jakiekolwiek wątpliwości najlepiej sięgnijmy po radę specjalistów - weterynarza lub dietetyka.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl