Bestsellery
Force
Force
65,00 zł
Freizeit
Freizeit
69,00 zł
szt.
Wiesen-Cobs
Wiesen-Cobs
85,00 zł
szt.
Alpaka & Co.
Alpaka & Co.
76,00 zł
szt.
Western Struktur-Müsli
Western Struktur-Müsli
95,00 zł
szt.
Bergwiesen-Mash
Bergwiesen-Mash
96,00 zł
Sinfonie
Sinfonie
102,00 zł
Senior Plus
Senior Plus
94,00 zł
szt.
Cornmüsli
Cornmüsli
91,00 zł
szt.
Champion
Champion
105,00 zł
szt.
Torba do karmienia
Torba do karmienia
30,00 zł
szt.
Faser-Light
Faser-Light
99,00 zł
szt.
Melasa - fakty i mity 0
Melasa - fakty i mity

Melasa – fakty i mity

Melasa to produkt uboczny produkcji cukru z trzciny oraz buraków – gęsty syrop o ciemnym kolorze. Jest powszechnie stosowanym dodatkiem do pasz dla koni przede wszystkim w celu poprawy struktury paszy poprzez związanie zawartego w niej pyłu. Dodatkowym atutem melasowanych pasz jest ich słodkawy smak – bardzo atrakcyjny dla koni, również tych wybrednych.

Co więcej, melasa charakteryzuje się wysoką zawartością minerałów i pierwiastków śladowych oraz wysoką koncentracją tzw. szybko uwalnianej energii – dlatego jest nieodłącznym składnikiem pasz dla koni intensywnie pracujących.

Mimo wysokich wartości odżywczych i walorów technologicznych melasy jest ona coraz bardziej kontrowersyjnym komponentem paszowym. Coraz więcej właścicieli koni poszukuje pasz o obniżonej zawartości cukru, zaś producenci oferują już szeroką gamę produktów bez dodatku melasy. Najnowsze trendy żywieniowe dyktujące obniżanie zawartości cukru i skrobi w końskiej diecie wynikają z zaleceń stosowanych wobec koni cierpiących na zaburzenia metaboliczne oraz schorzenia układu pokarmowego, które niestety są diagnozowane coraz częściej.

Kiedy melasa jest cennym dodatkiem do pasz, a kiedy należy ją ograniczać lub wyeliminować z końskiej diety?

MIT – melasa to sam cukier

W rzeczywistości melasa zawiera mniej, niż 50% cukru. Te wartości są zmienne zależnie przede wszystkim od surowca jej pozyskiwania, np. melasa trzcinowa ma ok. 38% cukru, zaś ta pozyskiwana z buraków może zawierać do 50% cukru. Mimo, że nadal są to wysokie wartości, należy zwracać uwagę również na jej zawartość w paszy – przy dodatku w wysokości 3% na 1 kg paszy przypada nam maksymalnie 15 g cukru pochodzącego z melasy – mniej, niż w jednym średnim jabłku.

MIT – melasa jest tanim dodatkiem technologicznym pozbawionym wartości odżywczych

Faktem jest, że stosowanie melasy odbywa się z korzyścią dla producentów pasz – melasowana pasza zyskuje na masie, dodatki w formie pelletu są lepiej związane i się nie kruszą, pasza jest pozbawiona pyłu, a właściciele koni z zachwytem obserwują swoje konie, które „wsuwają, aż się uszy trzęsą”.  Melasa jest też prostym sposobem na podwyższenie kaloryczności pasz dla koni sportowych. Jednocześnie jako produkt uboczny przemysłu cukrowniczego jest łatwo dostępna i relatywnie tania. Mimo to melasa nie jest bezwartościowa z punktu widzenia żywienia koni – jest bardzo bogatym źródłem potasu, wapnia, fosforu, magnezu, miedzi, żelaza, manganu i cynku. Co więcej, melasa jest najbogatszym źródłem chromu – pierwiastka o potwierdzonym działaniu stabilizującym poziom cukru we krwi.

FAKT – melasa jest niewskazana w diecie koni cierpiących na zaburzenia metaboliczne oraz podatnych na ochwat

Zgodnie z aktualną wiedzą weterynaryjną konie cierpiące na EMS, PSSM czy chorobę Cushinga powinny mieć maksymalnie zredukowaną zawartość cukru oraz skrobi w swojej diecie. Z tego powodu melasa, jako bogate źródło cukrów prostych, często jest całkowicie eliminowana ze składu pasz przeznaczonych dla koni chorych lub w grupie ryzyka. Warto jednak pamiętać o tym, że znacznie większe dawki cukru znajdziemy m.in. w trawie, marchwi, a nawet w dobrej jakości sianie. Nie bez znaczenia jest też zawartość skrobi, której głównym źródłem w końskiej diecie są zboża.  W przypadku stwierdzenia ww. zaburzeń należałoby zatem w pierwszej kolejności wyeliminować wszelkie ziarno z diety oraz ograniczyć czas wypasu na trawie.  Wybierając paszę warto szczególną uwagę zwrócić na zawarty w niej cukier, co niekoniecznie oznacza odrzucanie wszystkich pasz zawierających w składzie melasę. Nie zapominajmy, że chrom jest sprzymierzeńcem w walce z zaburzeniami metabolicznymi u koni, zaś melasa jest najbogatszym dostępnym naturalnym źródłem tego pierwiastka.

W gamie produktów marstall paszą dedykowaną dla koni cierpiących na EMS, PSSM i chorobę Cushinga jest Vito – całkowicie pozbawione zbóż i melasy, o minimalnym udziale skrobi i cukru.

FAKT – melasa szkodzi koniom cierpiącym na wrzody żołądka

Konie są szczególnie narażone na owrzodzenia błony śluzowej żołądka, ponieważ ich układ pokarmowy jest przystosowany do niemal stałego przyjmowania niewielkich porcji dobrze naślinionego pokarmu, który w dużym stopniu neutralizuje kwaśne środowisko żołądka. Żołądek konia wydziela zatem kwas solny praktycznie bez przerwy, zaś pokarmy bogate w skrobię i cukry proste dodatkowo pobudzają wydzielanie soków żołądkowych. Z tego powodu pasze przeznaczone dla koni cierpiących na chorobę wrzodową charakteryzują się obniżoną zawartością skrobi i cukru, by nie podrażniać dodatkowo ścian żołądka.

Melasa, jako źródło cukrów prostych, jest zatem często eliminowana ze składu pasz dedykowanych koniom wrzodowym. Niestety wiele koni cierpiących na tą dolegliwość nie grzeszy apetytem, zaś znalezienie wystarczająco atrakcyjnej dla nich paszy nastręcza ich właścicielom niemało zachodu. W takim przypadku nie warto zatem odrzucać wszystkich produktów zawierających jakikolwiek dodatek melasy, jeśli ogólna zawartość skrobi i cukru w produkcie pozostaje na niskim poziomie, tj. poniżej 10-12%.

Dla koni cierpiących na wrzody żołądka i wszelkie inne dolegliwości ze strony układu pokarmowego polecamy paszę marstall Faser-Light – całkowicie pozbawiona melasy i zbóż, bogata w lekkostrawne włókno oraz naturalne prebiotyki

FAKT – melasa powinna być wyeliminowana z diety koni podatnych na alergie

W przypadku koni cierpiących na uporczywe alergie skórne oraz nietolerancje pokarmowe bardzo często winowajcą okazuje się być właśnie melasa, rzadziej lucerna, niekiedy niektóre zboża. Często działania niepożądane wykazują dodatkowe suplementy oraz wysoko zmineralizowane pasze, dlatego dla koni wrażliwych zaleca się wybieranie pasz o możliwie naturalnym składzie, pozbawionych lucerny, melasy oraz preparatów mineralno-witaminowych.

Specjalnie z myślą o koniach podatnych na alergie powstał produkt marstall Naturell – bez melasy, lucerny, pelletu oraz nieorganicznych dodatków mineralno-witaminowych, o szczególnie niskiej zawartości cukrów prostych.

Czym się kierować wybierając paszę dla zdrowego konia?

Jeśli Twój koń cieszy się dobrym zdrowiem i nie wymaga szczególnych restrykcji w swojej diecie, możesz śmiało wybierać dla niego produkty zawierające melasę – pod warunkiem, że są odpowiedniej jakości i melasa stanowi jedynie dodatek. Maksymalny udział melasy w paszach marstall wynosi do 5% w przypadku pasz sportowych i jest odpowiednio niższy dla produktów uniwersalnych oraz przeznaczonych dla koni rekreacyjnych. W naszej ofercie znajdziesz jednak wiele pasz całkowicie pozbawionych melasy:

Jeśli producent paszy nie podaje zawartości melasy w składzie, warto zwrócić uwagę na jej miejsce na liście składników – jeśli znajduje się w czołówce, na pewno jej udział w paszy jest znaczący. Warto również krytycznie spojrzeć na jakość skarmianych pasz – jeśli znajdujemy w worku zbite grudy melasy i pyłu lub pasza lepi się od zbyt wysokiej zawartości syropu, producent paszy najpewniej „doprawia” swój produkt melasą stanowczo zbyt hojnie.

Choć melasa może być wartościowy składnikiem w diecie zdrowych koni, zwłaszcza tych poddawanych dużym obciążeniom treningowym, warto kontrolować jej ilość i wybierać produkty, które zawierają maksymalnie 5% tego składnika.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl